20160129

Bruichladdich Peat [Islay]


[distilleerderij] Bruichladdich 
      [betekenis] Hoekje aan het strand
         [gebied] Islay, Argyll
       [leeftijd] -
          [vaten] Amerikaans eiken
        [alcohol] 46%
          [prijs] € €


Bruichladdich (bruukladdie, zoals je het hoort uit te spreken) maakt over het algemeen zachte, ietwat fruitige whisky's. Behalve deze. Dit is een echte Islay.

In de geur ruik je graan en wat vanille, pas bij het proeven komt de 'peat' tevoorschijn. En goed ook. Licht scherp kantje nog, maar dat is bij het tweede nipje wel weg. De rokerigheid lijkt juist heftiger te worden. Daarnaast ook wat kruidige tonen te ontdekken. 

De afdronk is intens. De nasmaak duurt een tijdje en laat je zitten met een mond vol rook. Aangename rook, dat dan weer wel. Zo'n vanillesigaartje. En als de rookwolken zijn opgetrokken, komen er fruitige tonen naar boven. Iets floraals zelfs. Niet overdreven, maar een fijne nuance.

Al met al een fijne whisky, maar eentje om de avond mee af te sluiten. Typisch Islay dus. Overigens produceert Bruichladdich een heleboel soorten whisky's. Een greep uit hun portfolio: 10yo, 12yo, Yellow Submarine, 16yo bourbon cask finish, Waves, 18yo, 21yo, 40yo, 1998 manzanilla cask, Laddie cl.......... Het gaat maar door.

No comments:

Post a Comment