20150515

Millstone 1999 PX cask [nederland]

[distilleerderij] Zuidam
      [betekenis] -
         [gebied] Nederland, Baarle-Nassau
       [leeftijd] 14 yo
          [vaten] PX vaten
        [alcohol] 46%
          [prijs] € € € 

Whisky van vaderlandse bodem, het kan. En op verschillende manieren: Fryske Hynder uit Friesland en Millstone uit Brabant. En waarschijnlijk nog veel meer, maar deze zijn landelijk redelijk goed te krijgen. Ik heb gekozen voor de Millstone van de Zuidam distilleerderij, en wel de PX cask. Maar eerst iets over Zuidam. 

Het familiebedrijf bestaat al voor vele generaties en maakt van alles wat gedistilleerd dient te worden: (oude) jenever, gin, likeur, rum en dus whisky. Met de laatste twee wordt ingesprongen op de verschuiving in de markt van Nederlands gedistilleerd (jenever, likeur) naar buitenlands gedistilleerd (whisky, wodka, rum). Whisky en 'mixables' zijn groeiende producten in de drankenbranche. 

Dan de whisky, daarin hebben ze ook een aantal varianten van geproduceerd, zoals een peated, rye (rogge), american oak, french oak en dus een PX cask. Ze experimenteren er rustig op los. Dan de whisky in mijn glas: veertien jaar lang op oude PX vaten, dat móet gewoon lekker zijn. De kleur is koper en helder. Lekker mollig ook. De geur is anders dan ik had verwacht. Het is fruitig en zelfs iets floraal. In de verte wat kruiden. 

Het eerste slokje doet wat scherp aan, maar het tweede slokje maakt een hoop goed: gedroogd fruit, chocolade, drop, peper. Een ware explosie van aroma's en nuances. Het derde slokje is goed voor de sherry die duidelijk naar voren komt. Wat blijft hangen in de afdronk, zijn de tonen van het pepertje en de sherry. Ook de 46% ABV laat zich niet onbetuigd. Mooie combi. En na enkele minuten proef je het nog steeds, wat een power!

Ik heb nu nog maar een sample, een glas of drie, maar dat is natuurlijk veel te weinig van dit fijne spul. Voor de gewone fles zal ik even moeten gaan sparen.

No comments:

Post a Comment